czwartek, 17 listopada 2016

Purée (mus) z pieczonej dyni

Pichcąc słuchałamDawid Podsiadło "W DOBRĄ STRONĘ"

Składniki:
dynia

Dynię kroimy na kawałki, oczyszczamy z nasion i włókien pozostawiając skórę i myjemy. Kroimy na mniejsze plastry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Pieczemy dynię ok. 50 minut, aż będzie miękka.

Po upieczeniu pozostawiamy dynię, aż lekko ostygnie. Wówczas oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy go blenderem na gładkie purée. 
Jeżeli jest zbyt wodniste wówczas można je przełożyć na gazę i nieco odcisnąć.


Purée przechowujemy w lodówce (można przez kilka dni) lub dzielimy na mniejsze porcje i zamrażamy.

Purée można wykorzystać m.in. do muffinek, bułek, ciast, pancakes, .... 
np. do bułek dyniowychkopytekmuffinekplacuszków dyniowychscones :)

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz