wtorek, 22 listopada 2016

Kopytka (gnocchi) dyniowe

Pichcąc słuchałam: Oh Wonder "LOSE IT"

Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
500 g purée z dyni (przepis tutaj)
150 g mąki pszennej (+ nieco do podsypania)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szklanki startego sera (np. parmezanu)
1 jajko + 1 żółtko
papryka słodka
gałka muszkatołowa
pieprz
sól


Ziemniaki gotujemy i tłuczemy. 
Purée z dyni przekładamy na patelnię i smażymy ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje i dynia stanie się gęstsza.
Ziemniaki i dynię studzimy.

Na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną, ziemniaki, dynię i starty ser. Doprawiamy solą, 1/2 łyżeczki papryki i 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej. Wszystko siekamy nożem.

Następnie dodajemy jajko i żółtko i łączymy wszystkie składniki w gładką kulę. Stolnicę podsypujemy mąką i rękami rozpłaszczamy ciasto na placek grubości ok. 1 cm. Wycinamy małe kółka (np. kieliszkiem) i pozostawiamy je na stolnicy.

W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Wrzucamy kopytka i gotujemy je na większym ogniu. Po wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze kilkanaście sekund. 


Idealnie pasują do gulaszu lub z sosem pieczarkowym :).

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz