wtorek, 15 listopada 2016

Mini pierożki calzone z warzywami

Pichcąc słuchałamA Perfect Circle "PASSIVE"

Składniki (ok. 35 pierożków):
Na ciasto:
25 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
500 g mąki pszennej
300 ml letniej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Na farsz:
2 czerwone papryki
1 bakłażan
15 niedużych pieczarek
0,5 cebuli
2 kulki mozzarelli
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz
oliwa


Na samym początku przygotowujemy rozczyn. Do małego garnuszka wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy cukier. Następnie powoli wlewamy letnią wodę, cały czas intensywnie mieszając. Później dodajemy 3 łyżki mąki pszennej i cały czas mieszamy, do momentu aż znikną wszystkie grudki. Następnie garnuszek przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.

Na stolnicę przesiewamy mąkę wraz z solą, formując kopczyk. Robimy w nim zagłębienie i stopniowo wlewamy rozczyn. Dodajemy oliwę. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto przez ok. 10 minut (aż będzie miękkie, gładkie i elastyczne). Formujemy kulę z ciasta. Wkładamy ją do miski, na wierzchu lekko smarujemy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).

W międzyczasie przygotowujemy farsz.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne, pieczarki myjemy i podcinamy korzonki. Wszystkie warzywa (papryka, bakłażan, pieczarki, cebula) kroimy w kostkę. 
Na rozgrzanej patelni, na oliwie podsmażamy cebulę. Dorzucamy pieczarki. Później dodajemy oprószone solą bakłażany i paprykę i dalej smażymy.
(warzywa można również upiec w piekarniku lub grillować na patelni grillowej)
Warzywa doprawiamy jeszcze nieco solą, pieprzem i oregano. Dodajemy 1 łyżeczkę papryki w proszku i pokrojoną mozzarellę. Farsz mieszamy i odstawiamy.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek grubości kilku milimetrów. Wycinamy koła o średnicy ok. 8cm. Na środek nakładamy po łyżce farszu. Zlepiamy brzegi ciasta i lepimy pierogi. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Do małego naczynia dodajemy 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia oraz 1 łyżeczkę papryki. Mieszanką smarujemy wierzch ulepionych pierogów.

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Wstawiamy pierogi i pieczemy je ok. 15 minut.

Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz