środa, 23 listopada 2016

Bułeczki pszenne na mleku

Pichcąc słuchałamTwenty One Pilots "HEATHENS"

Składniki (na 8 bułek):
500 g mąki pszennej (użyłam typ 550, ale może być też 500 lub 450)
20 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
2 łyżeczki soli
1 jajko

Na wierzch:
1 jajko


Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pokruszone drożdże i jajko. Wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. 
Kulę z ciasta przykrywamy ściereczką  i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę (do podwojenia objętości).

Następnie ponownie je zagniatamy. Dzielimy na 8 części i z każdej formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, na ok. 20 minut.

Po tym czasie bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy.

Pieczemy je ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz