czwartek, 17 listopada 2016

Bułki dyniowe

Pichcąc słuchałamAerosmith "DUDE (LOOKS LIKE A LADY)"

Składniki (na 8 bułek):
20 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2/3 szklanki mleka
3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 550)
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
0,5 szklanki purée z dyni (przepis tutaj)
1 łyżka oliwy

Na wierzch:
1 żółtko
1 łyżka mleka
pestki dyni

Na samym początku przygotowujemy rozczyn: przepis tutaj

Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy rozczyn, miód, purée z dyni, oliwę oraz pozostałe mleko. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Formujemy kulę z ciasta i odstawiamy pod przykryciem na ok. 1,5h, do wyrośnięcia. 

Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia. 

Bułki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy pestkami dyni (pestki dyni można kupić lub przygotować własne - przepis tutaj). 

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy bułki ok. 20 minut. 

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz