niedziela, 11 grudnia 2016

Dyniowe scones

Pichcąc słuchałamAaRON "U-TURN (LILI)"

Składniki:
350 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g zimnego masła
250 g purée z dyni (przepis tutaj)
2 jajka
2 łyżki mleka
50 g orzechów włoskich
50 g żurawiny


Do naczynia przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier oraz zimne masło pokrojone w drobną kostkę i wszystko wyrabiamy palcami, do połączenia się składników.

W drugim naczyniu mieszamy purée z dyni, jajka, mleko, orzechy (pokrojone na mniejsze kawałki) i żurawinę. Do mokrych składników wsypujemy suche i szybko wyrabiamy. Powstanie gęste, klejące się ciasto, ale nie dosypujemy mąki :)

Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto i z wierzchu również posypujemy je mąką. Rozwałkowujemy na ok. 1,5 cm. Z ciasta wykrawamy kółka o średnicy ok. 5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 230 stopni, przez ok. 15 minut. 

Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz