niedziela, 6 listopada 2016

Krem z pieczonej dyni i papryki

Pichcąc słuchałamFlume fet. Kai "NEVER BE LIKE YOU"

Składniki:
1,5 kg dyni (waga przed obraniem)
5 czerwonych papryk
1 cebula
masło do smażenia
0,5 l bulionu
sól
pieprz
chili w proszku
suszone oregano
suszony tymianek

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki.
Z papryk usuwamy gniazda nasienne i również kroimy na mniejsze kawałki.

Warzywa wykładamy na blaszkę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopi i pieczemy w nim dynię z papryką przez 60 minut.

Kiedy warzywa nieco ostygną, z papryki zdejmujemy skórkę (nie musi być bardzo dokładnie).

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aż lekko zbrązowieje.

Dynię, paprykę oraz cebulę wkładamy do misy blendera i miksujemy, aż całość uzyska konsystencję kremu.

Do dużego garnka przelewamy bulion oraz krem warzywny. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, oregano oraz odrobiną chili. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia.

Zupę podajemy z pieczywem, grzankami lub włoskimi grissini.

Smacznego! :)







1 komentarz:

  1. Kocham zupy krem, i ta prezentuje się niesamowicie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/06/kasza-jaglana-z-mango-jarmuzem-i-tofu-w-sosie-orzechowym/

    OdpowiedzUsuń