środa, 9 listopada 2016

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie curry

Pichcąc słuchałam: Kaleo "WAY DOWN WE GO"

Składniki:
makaron (ja użyłam pappardelle)
pojedynczy filet z kurczaka (dość duży)
12 niedużych pieczarek
świeży szpinak (zużyłam ok. 2/3 woreczka)
2 łyżki oliwy
6 kawałków suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki curry
szczypta kurkumy
ok. 150 ml śmietanki 30%
ser (np. grana padano)
sól
pieprz


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie myjemy i osuszamy szpinak. 

Kurczaka myjemy, kroimy w kosteczkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz połową startego czosnku.
Pieczarki myjemy, podcinamy korzonki i kroimy w kawałki.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy kurczaka oraz pieczarki i podsmażamy. Na koniec dodajemy posiekane suszone pomidory. 

Następnie dodajemy resztę startego czosnku, curry, kurkumę oraz szpinak. Smażymy mieszając przez ok. 2 minuty, aż szpinak zwiędnie. 
Dodajemy śmietankę, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę podgotowujemy, aż sos nieco zgęstnieje.

Łączymy makaron z sosem, posypujemy na wierzchu kawałkami grana padano.

Smacznego! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz