niedziela, 6 listopada 2016

Naleśniki Suzette (Crepes Suzette)

Pichcąc słuchałamRihanna "LOVE ON THE BRAIN"

Składniki:

Naleśniki (4 sztuki):
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mleko
odrobina gazowanej wody mineralnejsól
olej do smażenia

Sos:
3 łyżki cukru
sok z 1/2 cytryny
sok z 1 pomarańczy
otarta skórka z 1 pomarańczy
4 łyżki likieru Cointreau (lub brandy)
3 łyżki masła

+ serek Danio waniliowy

Naleśniki: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.

Dużą patelnię nagrzewamy, następnie wsypujemy cukier i wlewamy sok z cytryny.
Trzymamy wszystko na średnim ogniu przed 2 minuty, BEZ MIESZANIA!
Cukier powinien się stopić i przybrać barwę jasnobrązową (uwaga: nie może się przypalić (tzn. stać się ciemnobrązowy, ponieważ wtedy sos będzie gorzki)

Do stopionego cukru dodajemy sok oraz skórkę z pomarańczy. Szybko mieszamy.
Następnie, dorzucamy 3 łyżki masła - mieszamy wszystko, aż sos uzyska gładką konsystencję.
Na zakończenie, wlewamy 1 łyżkę Cointreau.

Trzymając patelnię cały czas na ogniu, wkładamy jeden naleśnik, maczamy go w sosie i składamy w trójkąt.Przesuwamy na bok patelni.
Identycznie postępujemy z pozostałymi trzema naleśnikami.

Kiedy wszystkie cztery naleśniki będą już złożone obok siebie w trójkąty, wlewamy 3 łyżki alkoholu (Cointreau lub brandy) i podpalamy (uwaga: nie wolno nachylać się nad patelnią!)*

*Ogień będzie bardzo niewielki i szybko zgaśnie
* Alkohol zapali się tylko wtedy, gdy sos będzie gorący

Gotowe naleśniki przekładamy cienką warstwą serka.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz