środa, 9 listopada 2016

Kajzerki (przepis 2)

Przygotowując słuchałamNo Doubt "DON'T SPEAK"

Składniki (na 10 bułek):
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniej wody
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła

Na rozczyn:
15 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki letniego mleka


Na wierzch
1 jajko
1 łyżka mleka
ziarna: słonecznik, siemię lniane, sezam


Na samym początku przygotowujemy rozczyn: przepis tutaj

Rozczyn mieszamy ze wszystkimi składnikami na ciasto i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Formujemy kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5h (do podwojenia objętości).

Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę, spłaszczamy ją lekko i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 40 minut (do podwojenia objętości). 
Przed pieczeniem bułki nacinamy, smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy ziarnami.

Pieczemy w temperaturze 225 stopni, przez ok. 15 minut.

Smacznego! :)





1 komentarz: