czwartek, 24 listopada 2016

Francuskie rogaliki z migdałami

Pichcąc słuchałamComa "POPOŁUDNIA BEZKARNIE CYTRYNOWE"

Składniki:
croissanty z ciasta francuskiego - można kupić gotowe rogaliki (mogą być już nieco czerstwe) albo przygotować samemu z własnego lub kupionego gotowego ciasta francuskiego

Syrop:
250 ml wody
3,5 łyżki cukru
skórka z 1/2 cytryny
4 łyżki rumu

Krem migdałowy:
100 g brązowego cukru
80 - 100 g zmielonych migdałów
100 g masła
2 jajka
szczypta soli


Ja zrobiłam mini rogaliki z gotowego ciasta francuskiego (zużyłam prawie 2 opakowania).

Przygotowujemy syrop: Do wody dodajemy cukier i skórkę z cytryny i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu ok. 5 minut. Odstawiamy i gdy lekko przestygnie dodajemy rum.

Teraz zabieramy się za krem: miksujemy migdały (zostawiamy ich nieco do posypania wierzchu rogalików) z brązowym cukrem i solą (na proszek). Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Następnie dodajemy jajka, po każdym ponownie miksując. Krem wstawiamy do lodówki.

Croissanty przekrawamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę zanurzamy w syropie. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na spody rogalików nakładamy krem migdałowy i lekko go rozsmarowujemy. Przykrywamy wierzchami rogalików i na każdym rozsmarowujemy jeszcze troszkę kremu (nie trzeba dokładnie bo krem z wierzchu i tak, pod wpływem ciepła, rozpłynie się po rogalikach). Każdy croissant posypujemy jeszcze migdałami.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rogaliki pieczemy ok. 15-17 minut, aż się lekko zarumienią.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz