niedziela, 13 listopada 2016

Pyszny krem z pieczonej papryki i pomidorów

Pichcąc słuchałamRag'n'Bone Man "HUMAN"

Składniki (na 3 porcje):
2 duże czerwone papryki
5 pomidorów
4 ząbki czosnku
1 szklanka wywaru
1 łyżka nasion słonecznika
oliwa
1 cebula
0,5 łyżeczki oregano
1 średni por (biało-zielona część)
garść migdałów
sól

Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidory również kroimy - każdy na 2-3 części.

Na blaszce wykładamy paprykę, pomidory i czosnek w łupinkach. Pomidory skrapiamy oliwą i posypujemy słonecznikiem i oregano. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Po 20 minutach wyciągamy paprykę, zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i resztę pieczemy jeszcze przez ok. 30 minut.
Z papryki ściągamy skórkę.

Cebulę kroimy w pióra. Podsmażamy ją na rozgrzanej patelni na oliwie, aż się zeszkli. 
Do miksera przekładamy cebulę, upieczone pomidory i paprykę, wyciskamy czosnek, wlewamy bulion, doprawiamy solą i miksujemy wszystko na krem.

Na patelni podsmażamy pokrojony por. Przekładamy go na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
Na rozgrzanej suchej patelni prażymy migdały w płatkach. 

Zupę serwujemy posypaną porem i migdałami.

Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz