czwartek, 17 listopada 2016

Pieczone pestki dyni

Pichcąc słuchałamArtur Rojek "SYRENY"

Składniki:
dynia

Jak suszyć pestki ze świeżej dyni?

Po rozkrojeniu dyni wyjmujemy miąższ razem z pestkami. Pestki oddzielamy od włókien (miąższu), staramy się aby jak najmniej dyni pozostało na łupinach. Wrzucamy je na durszlak i porządnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą (lub wrzucamy do garnka z wodą i ręcznie wybieramy pestki, pozostawiając miąższ w wodzie).

Oczyszczone pestki wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.
Rozsypujemy je, równomiernie, po blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do 90 stopni. Pieczemy pestki ok. 40 minut. Pozostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia. 

Można zjadać zarówno pestki w łupinkach, jak i łuskane :)

Jeżeli potrzebujemy pestek 'na później', to przechowujemy je w zamkniętym pojemniku.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz