Składniki:
dynia
Jak suszyć pestki ze świeżej dyni?
Po rozkrojeniu dyni wyjmujemy miąższ razem z pestkami. Pestki oddzielamy od włókien (miąższu), staramy się aby jak najmniej dyni pozostało na łupinach. Wrzucamy je na durszlak i porządnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą (lub wrzucamy do garnka z wodą i ręcznie wybieramy pestki, pozostawiając miąższ w wodzie).
Oczyszczone pestki wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym.
Rozsypujemy je, równomiernie, po blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 90 stopni. Pieczemy pestki ok. 40 minut. Pozostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia.
Można zjadać zarówno pestki w łupinkach, jak i łuskane :)
Jeżeli potrzebujemy pestek 'na później', to przechowujemy je w zamkniętym pojemniku.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz