niedziela, 20 listopada 2016

Polędwiczka z dynią i pieczarkami

Pichcąc słuchałamComa "LŚNIENIE"

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 nieduża cebula
150 g obranej dyni
150 g pieczarek (mogą być również inne grzyby)
1 szklanka bulionu
kilka łyżek śmietany kremówki
oliwa
masło
sól
pieprz
oregano
natka pietruszki (opcjonalnie)


Polędwiczkę kroimy na plastry, każdy nieco spłaszczamy dłonią. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy z niedużą ilością oliwy i zostawiamy do zamarynowania na ok. 1 godzinę.

Na dużą patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy i, na większym ogniu, obsmażamy plastry polędwiczki (po 2-3 minuty każdą ze stron).
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy ją do mięsa i smażymy przez ok. 3 minuty, co chwilę mieszając, aż cebula zmięknie. 
Dynię kroimy w kostkę i również dorzucamy na patelnię. Wszystko razem dalej podsmażamy. 
Dodajemy łyżkę masła oraz pieczarki (umyte i pokrojone w plastry). Wszystko razem podsmażamy, co jakiś czas mieszając.

Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut, aż dynia będzie miękka. 
(Przy dłuższym gotowaniu dynia się rozpadnie tworząc dyniowy sos.)

Dodajemy śmietankę. Można również dodać posiekaną natkę pietruszki.


Smacznego! :)







1 komentarz:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń