niedziela, 6 listopada 2016

Bułki z suszonymi pomidorami

Pichcąc słuchałam: Tom Odell  "CONCRETE"

Składniki (na 10 sztuk):
Bułki:0,5 kg mąki pszennej
120g suszonych pomidorów ze słoika
2 łyżki oliwy ze słoika z pomidorami
350ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
mleko (do posmarowania)

Rozczyn:
20 - 25 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki letniego mleka

Na samym początku przygotowujemy rozczyn. Przepis znajdziemy tutaj.

Do dużego garnka przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy przygotowany rozczyn. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę, oliwę, sól oraz cukier.
Wszystko wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. 
Formujemy z niego kulę, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Ciasto dzielimy na 10 części - z każdej formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Tuż przed pieczeniem, bułeczki smarujemy z wierzchu mlekiem.
Pieczemy je w piekarniku przez 20 minut.

Smacznego! :)







2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe wypieki, a takie bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów muszą smakować wspaniale...

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pieczywo jest najlepsze! Na pewno zrobię takie bułeczki w domu. https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/06/kasza-jaglana-z-mango-jarmuzem-i-tofu-w-sosie-orzechowym/

    OdpowiedzUsuń