środa, 16 listopada 2016

Cannelloni z mięsem mielonym i szpinakiem

Pichcąc słuchałamMyles Kennedy (Alter Bridge) "WATCH OVER YOU"

Składniki:
makaron cannelloni (zużyłam całe opakowanie)
0,5 kg mięsa mielonego (np. łopatki)
szpinak (świeży lub mrożony w liściach)
2 cebule
4 ząbki czosnku
puszka pomidorów
puszka groszku konserwowego
500 g przecieru pomidorowego (taki w kartoniku)
ser
sól
pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
bazylia
oregano
oliwa (do smażenia)
trochę masła


Cebule kroimy. Podsmażamy je na rozgrzanej patelni, na oliwie. Dodajemy mięso mielone i dalej smażymy. 

Jeżeli mamy mrożony szpinak (w liściach) to wrzucamy kilka kulek do niedużego garnka. Dodajemy nieco masła i dusimy na małym ogniu. Po kilku minutach dodajemy starte 2 ząbki czosnku, sól oraz pieprz i dalej dusimy, aż szpinak będzie miękki/rozmrożony a nadmiar wody odparuje.

Na patelnię z mięsem i cebulą wrzucamy pozostałe, starte, ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawę do mięsa mielonego, nieco bazylii i oregano. Wszystko mieszamy. Dodajemy szpinak (świeży lub mrożony przygotowany zgodnie z powyższym opisem), pokrojone pomidory z puszki i groszek i wszystko razem dusimy jeszcze przez kilka minut.

Makaron cannelloni nadziewamy farszem.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy makaron, polewamy go sosem pomidorowym (jak ktoś ma więcej czasu to zamiast takiego gotowego przecieru w kartoniku można zrobić własny sos pomidorowy), posypujemy tartym żółtym serem*.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy cannelloni ok. 35 minut.

* tym razem miałam tylko ser grana padano, dlatego nie użyłam go przed pieczeniem, ale posypałam nim już zrobione, ciepłe cannelloni

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz