wtorek, 29 listopada 2016

Kluseczki z ricotty i szpinaku w sosie pomidorowym

Pichcąc słuchałamKings Of Leon "WALLS"

Składniki (na 3 porcje):
400 g mrożonego szpinaku
250 g ricotty
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól

Sos:
puszka pomidorów
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
bazylia
1 kulka mozzarelli


Szpinak podsmażamy na maśle, wraz ze startym czosnkiem i solą. Staramy się go dość mocno odparować, a następnie studzimy. 
Do szpinaku dodajemy ricottę, jajka, bułkę tartą i 3 łyżki mąki. Powinniśmy uzyskać w miarę gęstą masę, z której następnie formujemy kluseczki. Każdą obtaczamy w mące.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kluseczki kładziemy na łyżce na wrzątek. Gotujemy aż wypłyną i wyciągamy na durszlak.

Teraz zajmujemy się sosem:
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na maśle, w niedużym garnku. Dodajemy czosnek, cukier i sól. Następnie dodajemy skrojone pomidory, doprawiamy pieprzem i bazylią i jeszcze chwilę gotujemy.

Kluseczki wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego - np. 1/3 sosu, połowa klusek, znowu 1/3 sosu, reszta klusek i na koniec reszta sosu. Wszystko posypujemy startą mozzarellą. 

Zapiekamy ok. 12 minut, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Smacznego! :)




1 komentarz: