środa, 23 listopada 2016

Śniadaniowe placuszki dyniowe

Pichcąc słuchałamJames Bay "IF YOU EVER WANT TO BE IN LOVE"

Składniki:
200 g purée z dyni (przepis tutaj)
50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła (+ nieco do smażenia)
3 łyżki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

W misce mieszamy purée z dyni z jogurtem naturalnym (pomijamy go, jeżeli purée jest rzadsze), dodajemy jajka, masło i cukier.

Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Wszystko delikatnie mieszamy, do połączenia składników (można zmiksować mikserem na małych obrotach).

Rozgrzewamy patelnię, smarujemy ją masłem i nakładamy po łyżce ciasta na każdy placek. Placuszki smażymy na średnim ogniu ok. 3 minut (do czasu aż urosną i lekko się zrumienią), później przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. 2 minut.

Gotowe placki można posypać cukrem pudrem, posmarować nutellą lub dżemem.

Smacznego! :)





1 komentarz: