poniedziałek, 12 września 2016

Malinowa tarta z mascarpone

Pichcąc słuchałamSeafret "OCEANS"

Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej
150g miękkiego masła + trochę do posmarowania formy na tartę
1 jajko
3 łyżki cukru
sól

Krem:
250 mascarpone
250 ml mleka skondensowanego z puszki (słodzonego)
2 jajka 
maliny

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło, cukier oraz sól, a następnie miksujemy.
Dodajemy jajko i znów miksujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Ciasto formujemy w kulę, a potem przy użyciu wałka rozpłaszczamy na placek. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Formę na tartę smarujemy masłem.
Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 0,5 cm, który następnie przekładamy do formy.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Ciasto przykrywamy folią aluminiową, na którą kładziemy obciążniki (tak, żeby nie wyrosło). Mogą to być np. jabłka.
Pieczemy przez 15 minut, po czym usuwamy obciążniki i folię - i pieczemy przez kolejne 15 minut.

W osobnej misce miksujemy mascarpone, jajka oraz mleko. Wylewamy na upieczone ciasto i znów wkładamy do piekarnika. Tym razem pieczemy je w temperaturze 180 stopni, przez 15 minut.

Na gorące ciasto wykładamy maliny, przyciskając je wgłąb kremu. 

Smacznego! :) 






1 komentarz: