piątek, 9 grudnia 2016

Pszenno-żytnie bułki ze słonecznikiem

Pichcąc słuchałamMona "LISTEN TO YOUR LOVE"

Składniki (na 12 bułek):
20 g świeżych drożdży
1/4 szklanki mleka
1 łyżka cukru
400 g mąki pszennej (użyłam typ 550)
100 g mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej)
1,5 łyżeczki soli
100 g słonecznika
2-3 łyżki oleju
250 g letniej wody

Na wierzch:
1 jajko
słonecznik

Na samym początku przygotowujemy rozczyn: przepis tutaj

Następnie obie mąki mieszamy z solą, rozczynem, olejem i słonecznikiem. Na koniec dodajemy letnią wodę.

Ciasto dobrze wyrabiamy i formujemy z niego kulę. Odstawiamy przykryte ściereczką na ok. 1 godzinę, do wyrośnięcia. 

Po tym czasie dzielimy go na 12 części i z każdej formujemy bułkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 

Przed samym pieczeniem, smarujemy bułki jajkiem wymieszanym z łyżą wody oraz posypujemy słonecznikiem.

Pieczemy ok. 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz