środa, 21 grudnia 2016

Zupa krem z pomidorów z mascarpone

Pichcąc słuchałamFoo Fighters "I AM A RIVER"

Składniki:
1 mała cebula
2 nieduże ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 opakowanie passaty pomidorowej (500 g)
450 ml bulionu warzywnego
3-4 łyżki mascarpone
sól
pieprz
1 łyżeczka cukru
oregano
oliwa (do podsmażenia cebuli)

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
W większym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek i podsmażać, aż się zeszkli.
Dodać puszkę pomidorów, passatę i bulion i całość zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, oregano i łyżeczką cukru.
Gotować na mniejszym ogniu, pod przykryciem, ok. 30 minut.  
Zdjąć z ognia, dodać mascarpone (ja dodałam pół opakowania, bo akurat tyle miałam ;)) i zmiksować zupę na krem. 

Podawać np. z grzankami lub prażonymi migdałami.

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz