poniedziałek, 19 grudnia 2016

Gulasz z warzywami

Pichcąc słuchałamSkunk Anansie "WITHOUT YOU"

Składniki:
80 dag łopatki
2 średnie marchewki
30 dag pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy (do zeszklenia cebuli)
300 ml bulionu
3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
przyprawy (sól, pieprz, 1,5 łyżeczki papryki, 4 ziela angielskie, 4 liście laurowe, 1 łyżeczka oregano)


Mięso kroimy w kostkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i również kroimy. 

Na dużej patelni, na oliwie, szklimy cebulę. Dodajemy czosnek i jeszcze przez chwilę smażymy. Zwiększamy ogień i dorzucamy mięso. Doprawiamy je solą, pieprzem, papryką i oregano i obsmażamy, co chwilę mieszając. 

Przerzucamy wszystko do większego garnka. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, a następnie gorący bulion. Wszystko razem dusimy ok. 40 minut, pod przykryciem (na mniejszym ogniu). 
Później dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pokrojone w plasterki pieczarki, koncentrat pomidorowy i ewentualnie dolewamy jeszcze wody. Przykrywamy i dusimy jeszcze ok. 1h (do miękkości mięsa). 

W celu zagęszczenia sosu przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną bezpośrednio do garnka z gulaszem, mieszamy, zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok. 2 minut.

Podajemy np. z kaszą gryczaną.

Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz