wtorek, 13 grudnia 2016

Czekoladowe, lekko kawowe trufle z mascarpone

Pichcąc słuchałamEnrique Iglesias "BAILANDO"

Składniki (ok. 30 pralinek):
70 g gorzkiej czekolady
80 g mlecznej czekolady
250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka likieru kawowego
1 szklanka zmielonych migdałów/orzechów laskowych

Do obtoczenia:
gorzka czekolada
mleczna czekolada
olej
mielone orzechy/pistacje


Kawę rozpuszczamy w 1 łyżce wrzącej wody, a następnie studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze) i lekko studzimy. 
Mascarpone miksujemy (bardzo krótko, tylko kilka sekund), dodajemy wystudzoną kawę, likier i mieszamy.
Do masy serowej dodajemy rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladę i krótko miksujemy. Dosypujemy zmielone migdały/orzechy (wymieszałam migdały i orzechy laskowe) i mieszamy.

Miskę z masą przykrywamy i wkładamy do lodówki. Chłodzimy do czasu, aż z masy będzie można formować trufle.

Następnie przygotowujemy polewę. Czekoladę wraz z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej (użyłam ok. 150 g czekolady i 1,5 łyżki oleju). 

Schłodzone trufle zanurzamy w czekoladzie i lekko posypujemy zmielonymi orzechami.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz