środa, 21 grudnia 2016

Placuszki jogurtowe z bananami

Pichcąc słuchałamCreedence Clearwater Revival "HAVE YOU EVER SEEN THE RAIN?"

Składniki (na 8-10 placków):
1 banan
2 jajka
1 jogurt naturalny (180 g)
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
olej do smażenia

Na wierzch:
cukier puder


Jajka ucieramy z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jogurt, sól, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy do połączenia się składników.
Banana obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do masy i wszystko jeszcze raz mieszamy łyżką.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i łyżką wykładamy ciasto na nieduże placuszki. Jak już się zarumienią, przekładamy je na drugą stronę i również smażymy, na średnim ogniu, przez kilka minut.

(Banany można również dodać dopiero w trakcie smażenia, układając je bezpośrednio na plackach)

Podajemy np. posypane cukrem pudrem.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz