poniedziałek, 19 grudnia 2016

Świąteczne pierniczki

Pichcąc słuchałamAwolnation "SAIL"

Składniki:
550 g mąki pszennej (+ trochę do podsypania)
300 g miodu (użyłam sztucznego)
120 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki sody oczyszczonej
40-60 g przyprawy do piernika
2 łyżeczki kakao

Miód i masło podgrzewamy w rondelku, aż do rozpuszczenia, a następnie studzimy. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem miksujemy/ wyrabiamy. Jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie, można je schłodzić (wówczas będzie się łatwiej wałkowało).

Ciasto wałkujemy, podsypując mąką, na grubość ok. 2-3 mm (ja wolę cieńsze i twardsze pierniczki). Wykrawamy pierniczki o dowolnych kształtach i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Pieczemy 8 minut, w temperaturze 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są mięciutkie, dlatego odczekujemy kilka minut, aż lekko stwardnieją, zanim je zbierzemy z blaszki.

Smacznego! :)







1 komentarz:

  1. super przepis! najlepsze pierniczki jakie jadłam;mój synek nie mógł się od nich oderwać,mężuś zresztą też;

    OdpowiedzUsuń