poniedziałek, 12 grudnia 2016

Słodkie orzechowe pralinki

Pichcąc słuchałamMark Ronson ft. Bruno Mars "UPTOWN FUNK"

Składniki (ok. 25 pralinek):
60 g zmielonych orzechów (użyłam 40 g włoskich i 20 g laskowych)
5 czubatych łyżek + 1 łyżeczka masła
0,5 szklanki płatków kukurydzianych
1 szklanka pełnego mleka w proszku
1/3 szklanki cukru pudru

Do obtoczenia:
np. zmielone orzechy


Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła, wsypujemy zmielone orzechy i smażymy ok. 3 minut, do przyrumienienia, cały czas mieszając (uwaga, bo szybko się przypalają). Odstawiamy do ostudzenia.

Płatki kukurydziane mielimy lub kruszymy na proszek.
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy orzechy i miksujemy. Dodajemy płatki śniadaniowe i mleko w proszku, a następnie zagniatamy. Powinna nam powstać zwarta masa. 

Formujemy okrągłe trufle i obtaczamy je w zmielonych orzechach.
Przechowujemy w lodówce.

Smacznego! :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz