niedziela, 11 grudnia 2016

Pralinki kokosowe z białą czekoladą i rumem

Pichcąc słuchałamPharrell Williams "HAPPY"

Składniki (ok. 30-35 pralinek):
300 g białej czekolady
100 g wiórków kokosowych
50 g masła
3/4 szklanki śmietanki do deserów 30%
1,5 łyżki rumu

Do obtoczenia:
100 g wiórków kokosowych


Czekoladę kruszymy na małe kawałeczki.

Śmietankę mieszamy z wiórkami kokosowymi (100g) i pozostawiamy na ok. 15 minut. Następnie podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 10 min, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia i pozostawiamy do ostygnięcia. 

Masło ucieramy mikserem. Dodajemy ostudzoną masę czekoladowo-kokosową oraz rum i mieszamy.
Wstawiamy do zamrażalnika, aby masa zgęstniała.

Po wyjęciu masy formujemy z niej kulki i obtaczamy je wiórkami. (ręce co jakiś czas maczamy w wodzie, aby się nam wygodniej formowało kulki)

Pralinki przechowujemy w lodówce.

Smacznego! :)






1 komentarz: