wtorek, 20 grudnia 2016

Francuskie tosty z pomarańczą

Pichcąc słuchałamAquilo "SO CLOSE TO MAGIC"

Składniki:
kilka kromek chleba (lub bagietki/ chałki)
1 pomarańcza (skórka + 0,5 szklanki soku)
3 jajka
0,5 szklanki mleka
1 łyżka cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
nieco masła do podsmażenia
1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)

Na wierzch:
cukier puder
cząstki pomarańczy


Na początku ścieramy skórkę z pomarańczy. Następnie z owocu wyciskamy sok i odmierzamy 0,5 szklanki.

Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową i cukier waniliowy (oraz opcjonalnie likier). Roztrzepujemy na jednolitą masę. 
Do miski wkładamy kromki chleba i nasączamy je masą pomarańczowo-jajeczną. 

Rozgrzewamy patelnię z masłem i wykładamy pieczywo. Na wierzch każdej kromki dodatkowo wylewamy 1-1,5 łyżki masy. Smażymy na średnim ogniu 2-3 minuty, aż do zarumienienia. Przewracamy na drugą stronę i znowu smażymy.

Gotowe grzanki posypujemy cukrem pudrem i podajemy z cząstkami pomarańczy.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz