niedziela, 11 grudnia 2016

Czekoladowe pralinki z Baileys i pistacjami

Pichcąc słuchałamJustin Timberlake "CAN'T STOP THE FEELING!"

Składniki (ok. 25-30 pralinek):
80 g ciasteczek, np. holenderskich (bez czekolady)
50 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
1 łyżka kakao
80 g masła (w temperaturze pokojowej)
3-4 łyżki likieru Baileys
20 g zmielonych migdałów
1 łyżka cukru pudru

Do obtoczenia:
np. zmielone pistacje


Czekoladę zetrzeć na wiórka (na małych oczkach).

Ciasteczka kruszymy na drobniutkie kawałki, dodajemy czekoladę, kakao, masło, likier, migdały i cukier puder. Wszystko zagniatamy lub miksujemy, do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy i odkładamy na ok. 1h do lodówki. 

Schłodzoną masę wyjmujemy, formujemy kulki i obtaczamy je w posypce. 
Pralinki przechowujemy w lodówce.

Smacznego! :)







1 komentarz: