czwartek, 15 grudnia 2016

Domowe pierogi ruskie

Pichcąc słuchałamAlter Bridge "IN LOVING MEMORY"

Składniki (ok. 70 pierogów):

Ciasto:
4,5 szklanki (600 g) mąki pszennej
szczypta soli
250 ml wrzącej wody
2 jajka
40 g masła

Farsz:
500 g białego sera (twarogu tłustego lub półtłustego)
500 g ziemniaków
2 średnie cebule
sól
pieprz
masło (do podsmażenia cebuli)



Najpierw przygotowujemy farsz: Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i tłuczemy na gładką masę. Odstawiamy do ostudzenia.

Cebule kroimy w małą kostkę i podsmażamy na maśle, aż się zarumieni.

Ser kruszymy lub rozgniatamy widelcem, a następnie mieszamy z ziemniakami. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy zeszkloną cebulkę. Wszystko razem mieszamy.
Uwaga: farsz na pierogi ruskie nie może być mdły! potrzebuje dużo podsmażonej cebuli i duużo pieprzu :)


Teraz ciasto: Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. 
Do zagotowanej wody dodajemy masło i czekamy aż się roztopi. Następnie stopniowo wlewamy wodę do mąki, mieszamy wszystko łyżką. Dodajemy jajka i łączymy wszystkie składniki w ciasto. 
Stolnicę posypujemy mąką i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut. 

Po tym czasie ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy. Szklanką wykrawamy kółka. Na każde nakładamy farsz i zlepiamy brzegi ciasta.

W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Część pierogów wrzucamy do wrzątku. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze ok. minuty. Wyławiamy np. łyżką cedzakową i wykładamy na talerz. Następnie, partiami, gotujemy pozostałe pierogi.

Podajemy z cebulką podsmażoną na maśle.
(jeżeli nie będziemy jeść pierogów zaraz po ugotowaniu, można je lekko polać stopionym masłem żeby się nie posklejały)

Smacznego! :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz