czwartek, 11 sierpnia 2016

Pizza z cukinią i ricottą

Pichcąc słuchałamTom Odell "CONCRETE"

Składniki (na 2 pizze):
Ciasto:
Rozczyn : 25g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru + 3 łyżki mąki pszennej + 1/4 szklanki letniego mleka
3,5 szklanki mąki
1,5 szklanki letniej wody
1 łyżka oliwy
1,5 łyżeczki soli

Dodatki:
2 cukinie
kilka pieczarek
kilka plasterków wędzonego boczku
ricotta

Sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz

Na samym początku z drożdży przygotowujemy rozczyn. Przepis dostępny jest tutaj: rozczyn

Gdy rozczyn będzie już gotowy, dodajemy wszystkie pozostałe składniki (mąka, woda, oliwa, sól) i wyrabiamy (ręką lub mikserem) na gładkie, elastyczne ciasto.

Przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godziny.

Sos pomidorowy:
Wszystkie składniki na sos miksujemy w blenderze.

Wracając do ciasta, dzielimy je na dwie części. Każdą cześć wałkujemy i kładziemy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym, po czym układamy: pokrojoną cukinię, kawałki boczku oraz skrojone pieczarki.

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i pieczemy w nim pizzę przez 15 minut.

Gorącą pizzę podajemy z ricottą i sosem pomidorowym.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz