poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Aksamitny makaron z dynią i ricottą

Pichcąc słuchałamStone Sour "THROUGH GLASS"

Składniki (na 4 porcje):
1kg dyni
1,5 szklanki mleka
15 - 20 dkg wędzonego boczku
2 cebule
makaron (dowolny; ja używałam kokardek)
ricotta
rukola
oliwa
masło
gałka muszkatołowa
sól
pieprz


Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Następnie smażymy ją w dość dużym garnku, na niewielkiej ilości oliwy i masła.
Cebula powinna się tylko zeszklić, nie trzymamy jej zbyt długo na ogniu. Nie musi stać się brązowa.

Dynię obieramy, usuwamy miąższ oraz pestki, po czym kroimy ją na kawałki. 
Wrzucamy do garnka z cebulą, wlewamy mleko i przyprawiamy solą oraz gałką muszkatołową.

Całość gotujemy na ogniu przez 25 minut.

Z ugotowanej dyni odkładamy kilka łyżek, zaś resztę miksujemy przy użyciu blendera. Do gotowego sosu dorzucamy wcześniej odłożoną resztkę.

Na osobnej patelni smażymy boczek.

W garnku gotujemy makaron, według przepisu na opakowaniu.

Ugotowany makaron oraz boczek dorzucamy do sosu dyniowego, a następnie wszystko ze sobą mieszamy.

Dorzucamy ricottę oraz świeżą rukolę. Całość przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz