wtorek, 2 sierpnia 2016

Cukinia zapiekana z mięsem drobiowym i ryżem

Pichcąc słuchałamIndochine & Brian Molko "PINK WATER"

Składniki:
oliwa
2 cebule
3 ząbki czosnku
350g mielonego mięsa z kurczaka
1 łyżka sosu sojowego
350 ml bulionu
100g ryżu
3-4 cukinie (po ok. 350g)
2 pomidory
1 jajko
mozarella
sól
pieprz
słodka i ostra papryka
oregano
starty ser żółty (do posypania)

Na dużej patelni na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Pod koniec dodajemy starty czosnek. Zwiększamy ogień i dodajemy zmielone mięso z kurczaka. Smażymy ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodajemy sos sojowy oraz przyprawy: sól, pieprz, po pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki oraz łyżeczkę oregano. Smażymy jeszcze przez ok. minutę. Następnie wlewamy gorący bulion, wsypujemy ryż i zagotowujemy. Przykrywamy patelnię i dusimy przez ok. 25 minut. Jeżeli po tym czasie ciągle pozostanie jakiś 'płyn', wygotowujemy go bez przykrycia.

W międzyczasie zajmujemy się cukinią: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na pół. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy cukinie rozcięciem do góry i pieczemy ok 12 minut.
Po tym czasie łyżeczką wybieramy miąższ z cukinii (pozostawiając ok. 1/2 cm brzeg).

Do ugotowanego mięsa dodajemy posiekany miąższ z cukinii oraz 1 nieduży pomidor (obrany i pokrojony w kosteczkę). Wszystko smażymy jeszcze przez ok. 5 minut.

Po lekkim przestudzeniu dodajemy jajko, mieszamy.
Powstałym farszem wypełniamy wgłębienia w cukinii i na wierzch wykładamy plasterki mozarelli oraz pomidora.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok. 30 minut.

Po wyciągnięciu, cukinie posypujemy startym żółtym serem.

Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz