poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Suflet czekoladowy z domieszką rumu

Przyrządzając słuchałam: Stereophonics "I MISS YOU NOW"

Składniki (na 4 suflety):
200g śmietany kremówki 36%
130g gorzkiej czekolady
3 jajka
2,5 łyżki drobnego cukru + nieco do obsypania ramekinów 
2,5 łyżki rumu
masło do posmarowania ramekinów
szczypta soli

maliny
lody waniliowe
cukier puder do posypania

Ramekiny dokładnie smarujemy ze wszystkich stron masłem i posypujemy równomiernie cukrem. Nadmiar cukru strzepujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

W garnuszku mieszamy śmietanę kremówkę, cukier oraz rum. Doprowadzamy do momentu, aż masa się zagotuje. Wtedy wkruszamy czekoladę i wszystko razem podgrzewamy (na małym ogniu), aż powstanie nam jednolita masa.

Białka oddzielamy od żółtek.

Żółtka dodajemy do masy czekoladowej, po czym mieszamy aż składniki się połączą.

W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli. 1/3 piany dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy, aż się całkowicie połączy w jednolitą strukturę. Po tym czasie dodajemy resztę białek i znów mieszamy.

Gotową masę przelewamy do przygotowanych ramekinów i wstawiamy do piekarnika.
Po 30 sekundach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy suflety przez ok. 21 minut.

Uwaga: ramekiny w miarę stygnięcia zaczynają opadać. To normalne.

Gorące ramekiny najlepiej smakują posypane cukrem pudrem, udekorowane malinami oraz podane z gałką lodów waniliowych.

Smacznego! :)









2 komentarze:

  1. Bardzo lubię suflety, bardzo dawno już nie robiłam, trzeba to zmienić. Fajny pomysł z dodaniem rumu :)

    OdpowiedzUsuń