poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Magdalenki nadziewane malinami i lemon curd

Pichcąc słuchałam: Twenty One Pilots "HEATHENS"

Składniki (na ok 30 magdalenek):
200g mąki pszennej
200g masła
130g drobnego cukru
3 jajka
10g proszku do pieczenia
skórka starta z 1 cytryny
4 łyżki mleka
2 łyżki miodu
lemon curd (polecam przepis tutaj: lemon curd)
maliny
cukier puder do posypania magdalenek
mąka do oprószenia foremek

W jednej misce mieszamy: przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z cytryny.
W drugiej misce jajka wraz z cukrem ubijamy na jasną, puszystą  masę.
W rondelku rozpuszczamy masło, po czym dodajemy do niego miód oraz mleko.

Wszystkie powyższe składniki delikatnie łączymy przy użyciu łyżki, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Foremkę na magdalenki smarujemy masłem. Zagłębienia wypełniamy naszą masą, po czym do każdej magdalenki wkładamy malinę (dziurką do góry).

Pieczemy w piekarniku przez 10 minut.

Następnie, przy pomocy szprycy, do zagłębienia w malinach wciskamy nieco lemon curd.

Gotowe magdalenki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego! :)







1 komentarz:

  1. Uwielbiam magdalenki, Kojarzą mi się z dzieciństwem jak kupowało się te pełne chemii babeczki :D

    OdpowiedzUsuń