sobota, 27 sierpnia 2016

Bułeczki z otrębami

Pichcąc słuchałamRoyksopp feat Jamie Irrepressible  "SOMETHING IN MY HEART"

Składniki (na 8 bułeczek):
300g mąki pszennej
50g otrębów (pszennych, żytnich lub pół na pół)
2 łyżki oleju
15g drożdży
190g letniej wody
2 łyżeczki cukru (1 do rozczynu + 1 do ciasta)
1 łyżeczka soli

Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru oraz 2 łyżkami wody. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce, na 15 minut.

Następnie, rozczyn mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne. Formujemy z niego kulę, którą następnie smarujemy nieco olejem. Kulę przekładamy do miski i zostawiamy na 1 godzinę, do wyrośnięcia (ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość).

Ciasto dzielimy na 8 części.
Każdą część formujemy w wałek. Następnie na środku wałka zawiązujemy węzeł. Końcówkę od dołu przekładamy do góry i wciskamy w środek bułeczki. Drugą końcówkę przekładamy z góry do dołu i również wciskamy w środek bułeczki. 

Bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy na kolejną godzinę, do wyrośnięcia.

Bułeczki smarujemy znów olejem. 

Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i pieczemy w nim bułeczki przez 10 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i kontynuujemy pieczenie jeszcze przez 5 - 10 minut.

Smacznego! :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz