sobota, 27 sierpnia 2016

Kajzerki

Pichcąc słuchałamSmolik/Kev Fox "MIND THE BRIGHT LIGHTS"

Składniki (na ok. 10 kajzerek):
350g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
40g miękkiego masła
30g drożdży
20g cukru
230ml mleka
1 jajko
1,5 łyżeczki soli

Do posmarowania:
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego

Do posypania:
mak, sezam, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, itp.

Mieszamy ze sobą: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier oraz sól.
Mleko delikatnie podgrzewamy i łączymy z drożdżami. Dodajemy do mąki.
Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki: masło oraz jajko.
Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto.
Formujemy z niego kulę, którą następnie lekko smarujemy olejem i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 porcji i z każdej formujemy wałek o długości ok. 35 cm.
Na każdym wałku zawiązujemy supeł, a następnie jeszcze jeden. Końce zwijamy pod spód.

Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Kajzerki smarujemy mieszanką jajka i jogurtu i posypujemy makiem/sezamem/czymkolwiek, wedle preferencji.

Kajzerki wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.

Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz