niedziela, 7 sierpnia 2016

Maślane scones z akcentem miodowo-cynamonowym

Pichcąc słuchałamVance Joy "MESS IS MINE"

Składniki:
260g mąki
180g jogurtu greckiego
70g masła
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu

W misce mieszamy: przesianą mąkę, pokrojone na kawałki masło, jajko, proszek do pieczenia, miód, cynamon oraz prawie cały jogurt (pozostawiamy 1-2 łyżki, które na końcu użyjemy do posmarowania scones z wierzchu).
Wszystkie składniki mieszamy przy użyciu miksera.

Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką. Z ciasta wykrawamy kółka o średnicy ok. 5 cm.
Scones kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu smarujemy resztką jogurtu.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy w nim bułeczki przez 15 minut.

Smacznego! :)















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz