sobota, 13 sierpnia 2016

Zabaglione z espresso

Pichcąc słuchałam: Kaleo "I CAN'T GO ON WITHOUT YOU"

Składniki (na 3 porcje):
6 żółtek
5 łyżek drobnego cukru
40ml rumu (lub np. likeru, wg preferencji)
espresso
biszkopty (do dekoracji)
kakao (do posypania)


Do miski przekładamy żółtka i miksujemy je na puszystą masę przez 2 minuty.
Następnie wsypujemy cukier i całość miksujemy przez 4 minuty. Powstała masa powinna być jasna i puszysta.

Do osobnego garnka z grubym dnem wlewamy nieco wody (tak na ok 2 cm) i ustawiamy go na małym ogniu. Kiedy woda się zagotuje, na garnku stawiamy miskę z masą jajeczną (uważamy, żeby dno miski nie dotykało do wody). Do masy wlewamy rum (lub inny alkohol) i miksujemy na parze wodnej przez 5 minut.

Gotowe zabaglione chłodzimy w lodówce.

Zaparzamy espresso. Studzimy, następnie przelewamy do filiżanek/kieliszków.
Na kawę nakładamy warstwę zabaglione i oprószamy kakao.

Podajemy z biszkoptami.

Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz