sobota, 17 stycznia 2015

Hamburgery z kurczakiem w miodowo-musztardowej marynacie

Co zrobić jeśli dopada nas chrapka na coś w stylu fast-food? Urządzić wycieczkę do ekskluzywnej restauracji typu McDonalds lub KFC? E tam. Może po prostu lepiej włączyć ulubioną muzykę i popląsać w kuchni, a potem zaskoczyć wszystkich własnymi, domowymi hamburgerami z soczystym filetem z kurczaka o miodowo-musztardowej nucie?


Składniki:
bułki cemitas (przepis tu)
filet z kurczaka
łyżka miodu
łyżka musztardy
oliwa/olej
sól
pieprz
słodka mielona papryka
sałata
cebula
pomidor
mozarella
awokado
majonez
ketchup

Kurczakowi serwujemy letni prysznic i usuwamy chrząstki, kostki, itd. Następnie kroimy go na mniejsze fileciki i zabieramy się za marynatę: w misce mieszamy łyżkę miodu, łyżkę musztardy, 2 łyżki oliwy, sól i pieprz. Następnie wkładamy kurczaka i taplamy go w marynacie z każdej strony. 
Tak przyrządzonego kurczaka wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub dłużej, jeśli mamy czas)

Następnie kroimy na plasterki pozostałe składniki: cebulę, pomidora, awokado i mozarellę. Niech sobie czekają.

Kurczaka wyciągamy na patelnię lub grill, doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i papryką i smażymy spokojnie, aż pięknie się zarumieni.

Bułki cemitas kroimy na pół i dosłownie na chwilkę wkładamy do piekarnika, aż się lekko podgrzeją i zrobią znów chrupiące. Następnie smarujemy majonezem, wykładamy liść sałaty, kawałek kurczaka, mozarellę, awokado, plasterek pomidora i cebuli - całość dekorujemy ketchupem. I gotowe! :)

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz