piątek, 2 stycznia 2015

Kurczak w aromatycznej szynce i pomidorach

Czy aby nie za dużo mięsa jak na jedno danie? - zawahałam się w jednej chwili, ale na całe szczęście moment konsternacji nie trwał dłużej niż sekundę. Bo czego tu nie lubić?
Soczysty kurczak - dobre? Dobre!
Smażona szynka - dobre? Dobre!
Aromatyczny sos pomidorowo czosnkowy - dobre? Dobre!
Dodatkową zaletą tego dania jest fakt, że robi się je dosłownie w trymiga! Naprawdę.
Nawet głodny szwagier nie szczędził komplementów. A to naprawdę wybredny zawodnik... :) Ba!

Pichcąc słuchałam: Gavin DeGraw "FIRE"

Składniki na 4 - 5 porcji:
podwójna pierś z kurczaka (dość duża)
12 plasterków szynki (może być również boczek wędzony)
sól
pieprz
papryka słodka
oliwa (lub masło)

Sos pomidorowo-czosnkowy:
1 duży pomidor (2 średnie lub 3 małe)
3 ząbki czosnku
pomidory w puszce
100 g jogurtu greckiego
łyżeczka cukru
bazylia
oregano
sól
pieprz

Kurczakowi zaserwować prysznic pod bieżącą wodą. Następnie oczyścić go z włókien i kostek i pokroić na małe fileciki. Powinno wyjść około 10 - 12 kawałków. Nie przejmować się ich kształtem - niedostatki w ich urodzie zamaskujemy później szynką ;)
Każdy kawałek z obu stron przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Następnie każdy owinąć w plasterek szynki.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć fileciki, aż szynka się zarumieni. Przewrócić wtedy na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Kiedy już z obu stron będą pięknie opalone, przełożyć je na talerz. Patelnię z resztką oliwy za chwilę wykorzystamy.

Teraz zabieramy się za nasz sos.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i ściągnąć z nich skórkę (skórki nie lubimy). Następnie pokroić je w kostkę. Pomidory w puszcze również pokroić w kostkę (chyba że się wycwaniliśmy i kupiliśmy już pokrojone ;) Czosnek pokroić drobno.
Podgrzać patelnię z oliwą i przełożyć do niej czosnek. Chwilkę podsmażyć i następnie dodać skrojone pomidory. Doprawić solą i szczodrze pieprzem,bazylią i oregano. Dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Sos pomidorowy lubi odrobinę cukru. Zresztą, kto by go nie lubiał...
Chwilę podsmażyć, a następnie dodać wcześniej usmażonego kurczaka. Podlać fileciki sosem i pozwolić im w nim taplać się parę minut na małym ogniu.
Zdjąć z ognia i na zakończenie uwieńczyć sos jogurtem greckim.

Ja podałam kurczaka z ziemniakami ubitymi z chrzanem oraz ogórkami kiszonymi.

Smacznego! :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz