sobota, 10 stycznia 2015

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Powiem krótko: najlepsza sałatka świata! :)
Nie potrzeba dodawać nic więcej: ona się sama wybroni. Zawsze się wybrania :)

Pichcąc słuchałam: The Verve "BITTER SWEET SYMPHONY"

Składniki:
8 jajek
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju
puszka kukurydzy (mała lub średnia)
szczypiorek
majonez
sól
pieprz

To będzie sałatka warstwowa. Sekret jest taki, że warstwy nie mieszają się ze sobą: tak naprawdę mieszamy je widelcem dopiero na talerzu, już w trakcie degustacji.

Jajka gotujemy na twardo. Następnie schładzamy je w zimnej wodzie i oddzielamy białka od żółtek.
Białka ścieramy na tarce na małych oczkach. Następnie wykładamy na nie tuńczyka (jeśli kawałki tuńczyka są za duże, kroimy je na mniejsze lub rozdrabniamy w palcach). Wierzch solimy i pieprzymy. Kładziemy kukurydzę a potem cienką warstwę majonezu. Następnie ścieramy na tarce na małych oczkach żółtka, które nam pozostały. Samą górę posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz