czwartek, 1 stycznia 2015

Mini rogaliki drożdżowe

Miniaturowe rogaliki drożdżowe. Urokliwe i rozkoszne. Niewielkie rozmiary aż kuszą, aby je cały czas podkradać - i do tego z pełną premedytacją. 
Na leniwe śniadanie, na dobry początek dnia. Do pracy, do szuflady w razie nagłej potrzeby uzupełnienia niedoboru cukru. Wieczorową porą, na maraton z ulubionym serialem. Do kawy i bez kawy. Dla innych i wyłącznie dla siebie. Uwaga! - uzależniają :)

Pichcąc słuchałam:  Paolo Nutini "SCREAM"

Składniki na ciasto (na ok. 50 - 60 rogalików, w zależności od rozmiarów) :

  • 570 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml zimnego mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli

Nadzienie:
wg upodobania, np.
- czekolada mleczna
- konfitura z płatków róży
- lemon curd


Dodatkowo:

  • jajko rozbełtane z łyżką mleka
  • cukier waniliowy
Z drożdży przygotować rozczyn (patrz: przepis). Nie bać się rozczynu, wszystko jest dla ludzi. Kiedy rozczyn będzie gotowy, wymieszać go na stolnicy z mąką, mlekiem, cukrem, jajkami oraz solą. Na koniec dodać roztopione masło. Wszystko wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie sprężyste i elastyczne. Takie po prostu przyjemne w dotyku. Uformować z niego kulę, przykryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.

Po upływie tego czasu, kiedy już skończymy cieszyć wzrok widokiem pięknie wyrośniętego ciasta, jeszcze raz krótko je zagnieść, a następnie podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkowywać na cieńsze koła (albo prostokąty, albo... jak nam się uda. Nie każdy ma zmysł geometryczny). Wycinać z nich małe trójkąty równoramienne (tzn. jeden bok krótki, dwa długie identycznej długości). Na dole każdego trójkąta nakładać pół łyżeczki nadzienia (pół kostki czekolady). Zwijać je od podstawy do wierzchołka. Końcówka rogalika powinna znaleźć się pod spodem, tak aby nie rozwinął się nam w trakcie pieczenia.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wykładać na niej rogaliki, w dość dużych odstępach. Tak, rogaliki nam pięknie wyrosną :) Pozostawić je jeszcze na 30 minut, żeby "doszły do siebie".

Piekarnik nagrzać do temperatury 190º C. Rogaliki przed samym pieczeniem posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypać cukrem waniliowym. Piec ok. 15 - 18 minut, aż nabiorą złotego koloru. Smacznego! :)
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz