piątek, 9 stycznia 2015

Ziemniaczki zapiekane

Ziemniaki gotowane, tłuczone, frytki... z wszystkimi tymi formami ziemniaka jestem za pan-brat, ale czasem mam ochotę na coś "ekstra".
Tym czymś są właśnie ziemniaczki zapiekane w piekarniku. 
Idealne do skomponowania z mięsem lub rybą - ale również jako samodzielna przekąska.
Najlepszy trik jest taki, że wyglądają jakby były pracochłonne, a naprawdę robi się je w trymiga.

Pichcąc słuchałam: Jungle "BUSY EARNIN'"

Składniki:
ziemniaki
masło
przyprawa do ziemniaków (lub mieszanka: sól, pieprz, papryka słodka, kolendra, majeranek, chili)


No to zaczynamy: ziemniaki obieramy, większe przekrajamy na pół i wrzucamy do garnka wypełnionego wodą. Uwaga: na razie nie solimy!
Lekko je podgotowujemy (nie mogą być super-twarde ani też miękkie - powinny być lekko miękkie).

Piekarnik nagrzewamy do 220ºC.  Ziemniaki kroimy na ćwiartki (lub jeszcze drobniej) i wykładamy na blaszkę. Gdzieniegdzie pomiędzy ziemniaki umieszczamy po łyżeczce zwykłego masła. Następnie ziemniaki obficie posypujemy przyprawami.

Pieczemy ok 25- 35 minut, aż ziemniaczki się zarumienią. W międzyczasie warto je od czasu do czasu mieszać drewnianą łyżką, żeby nam się równo opaliły.

Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz