sobota, 17 stycznia 2015

Meksykańskie bułki cemitas

Puszyste, lekko słodkie i bardzo delikatne bułki na mące pszennej. Upiekłam dzisiaj ze specjalną myślą, aby przygotować domowe hamburgery. Ale wyszły tak dobre, że nawet teraz pisząc tego posta podjadam sobie jedną pustą. Miałam uszczerbać tylko kawałek, ale był taki dobry, że.... no, właśnie :)

Przepis pochodzi z bloga Filozofia Smaku

Pichcąc słuchałam: Rhye "THE FALL"

Składniki (na 5 bułek):
2 szklanki mąki pszennej + jeszcze trochę do podsypania
łyżeczka soli
2 łyżeczki świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki ciepłego mleka
2 jajka
rozbełtane żółtko
pół szklanki maślanki
1/4 szklanki oleju
sezam (do posypania)

Sama robocizna jest szybka - za to długo czeka się na wyrośnięcie ciasta, dlatego lepiej już z wyprzedzeniem zaplanować sobie rozkład dnia :)

Zaczynamy od rozczynu: do miseczki rozkruszamy w palcach drożdże, dodajemy pół łyżki cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Wszystko mieszamy w myśl zasady: zero tolerancji dla grudek!
Odstawiamy zaczyn na 15 minut, w ciepłym miejscu.

Po upływie 15 minut, przesiewamy mąkę na stolnicę i mieszamy ją z solą oraz pozostałym cukrem. Następnie dodajemy wcześniej przygotowane drożdże, 2 jajka, maślankę i olej. Wszystko zagniatamy, podsypując dość obficie mąką. Ciasto powinno być sprężyste i stabilne, choć nadal trochę "mokre". Zagniatamy, zagniatamy. Kiedy wydaje nam się, że już jest dobre, włączamy ulubioną piosenkę i zagniatamy je jeszcze przez czas trwania naszej piosenki ;)

Następnie odstawiamy je w ciepłe miejsce i zostawiamy na 1,5 godziny, aż wyrośnie.

Po upływie 1,5 godziny, uderzamy ciasto dłonią, aby się wygazowało - po czym dzielimy je na 5 porcji. Każdą porcję zagniatamy w kulkę i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na kolejne 30 minut, do wyrośnięcia. Po tym czasie każdą bułkę smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy sezamem.

Nastawiamy piekarnik na 200º C i  pieczemy około 17 - 20 minut, aż ładnie zbrązowieją z każdej strony.

Smacznego! :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz