niedziela, 5 lipca 2015

Pulchne naleśniki z farszem z tuńczyka

Pichcąc słuchałam: Robert Pattinson "LET ME SIGN"

Składniki:

Naleśniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
mleko
woda mineralna gazowana
sól
olej

Farsz:
2 puszki tuńczyka w oleju
duża puszka kukurydzy
mała puszka groszku
puszka pomidorów
mozzarella
bazylia
oregano
mielona słodka papryka
sól
pieprz

Zaczynamy oczywiście od naleśników.
Mąkę przesiewamy do garnka, wbijamy powoli jajka, dodajemy szczyptę soli i delikatnie mieszamy. Następnie - cały czas mieszając - wlewamy nieco wody mineralnej (uwaga: musi być gazowana). "Nieco" - to znaczy około 2 - 3 łyżek stołowych. Mieszamy, mieszamy - i powoli zaczynamy dodawać mleko. Mleko dodajemy do momentu, aż nasza masa naleśnikowa osiągnie konsystencję podobną do konsystencji śmietany kremówki.

Na patelni mocno nagrzewamy olej i smażymy naleśniki. Moje ulubione to takie z lekko przypalonymi plamkami ;)

Co do farszu, osobno na patelnię wrzucamy tuńczyk (nadmiar oleju z puszki wylewamy), kukurydzę oraz groszek. Pomidory z puszki kroimy na kawałki i dodajemy do całości, łącznie z zalewą. Mozzarellę kroimy na (dość duże) kawałki i również wkładamy na patelnię. Całość doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Podgrzewamy na niedużym ogniu przez parę minut.

Z usmażonych naleśników i farszu formujemy podłużne lub trójkątne naleśniki (w zależności od upodobania)

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz