niedziela, 5 lipca 2015

Słodkie stir-fry z kurczaka i fasolki szparagowej w sezamie

Pichcąc słuchałam: Melanie Laurent "EN T'ATTENDANT"

Składniki (na 4 porcje):
1 podwójna pierś z kurczaka
500 g fasolki szparagowej
3 ząbki czosnku
makaron ryżowy
sezam
oliwa
sól
pieprz

Marynata:
5 łyżek sosu sojowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka kurkumy
pieprz

Kurczaka myjemy, usuwamy wszystko to co "ble", po czym kroimy go na dość duże kawałki.
Ze wszystkich składników marynaty przyrządzamy polewę i dodajemy do niej mięso. Wkładamy je do lodówki na około godzinę.

Po tym czasie możemy spokojnie przygotować fasolkę: gotujemy ją we wrzącej, osolonej wodzie przez kilkanaście minut. Fasolka nie może być bardzo twarda, ale też musimy wyciągnąć ją z wody zanim stanie się miękka. Jednym słowem, powinna być "średnio twarda" i stawiać lekki opór przy gryzieniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekane ząbki czosnku, a następnie ugotowaną fasolkę. Mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty. Następnie, na tym samym oleju, smażymy nasze mięso. Kiedy kurczak będzie już gotowy, z powrotem przesypujemy fasolkę, doprawiamy solą oraz pieprzem - i całość podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty.

Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Wykładamy na talerze: najpierw makaron, następnie potrawkę. Całość posypujemy sezamem.

Smacznego! :)








1 komentarz: