wtorek, 14 lipca 2015

Bułki na hot dogi

Pichcąc słuchałam: Mikromusic "LATO 1996"

Składniki (10 - 12 bułek):
ok. 3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
55g masła
1 łyżka cukru
1 jajko + 1 do posmarowania bułek
sól

Rozczyn:
20 -25g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1/4 szklanki letniego mleka

Na samym początku przygotowujemy rozczyn (przepis: tutaj)

Do rondelka wlewamy mleko i dorzucamy pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy do momentu,aż masło całkowicie się rozpuści - uwaga: uważamy, żeby mleko się nie zagotowało.

Do osobnej miski przesiewamy 1,5 szklanki mąki. Dodajemy przygotowany rozczyn, a następnie łyżkę cukru i łyżeczkę soli. Całość łączymy przy użyciu miksera, aż ciasto się połączy w jednolitą masę.
Teraz wbijamy jedno jajko i powoli dolewamy ciepłe mleko, cały czas miksując.
Kolejny krok to znów mąka - dodajemy partiami jeszcze jedną szklankę mąki,cały czas mieszając ciasto. Dosypujemy tyle mąki, ile potrzeba aby ciasto zaczęło nam lekko odchodzić od ścianki miski. Wtedy przerzucamy je na stolnicę i kończymy wyrabiać (tym razem już ręcznie).

Wyrobione ciasto dzielimy na 10 - 12 kawałków. Każdy z nich formujemy na kształt wałka. Przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Bułki smarujemy z wierzchu jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Pieczemy je 20 minut, aż się pięknie przyrumienią.

Smacznego! :)










1 komentarz:

  1. Bułki wyglądają super smacznie! Ja często przygotowuję bułki do hamburgerów oczywiście wykorzystujemy je nie tylko do hamburgerów :) Wypróbuję Twój przepis :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń