sobota, 11 lipca 2015

Kurczak skąpany w szpinaku, cukinii i zielonym pesto

Pichcąc słuchałam: FKA twigs "TWO WEEKS"

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 mała cukinia
5 suszonych pomidorów
4 ząbki czosnku
4 kulki mrożonego szpinaku
2 łyżki zielonego pesto
łyżka masła
makaron penne
oliwa
sól
pieprz

Cukinię parzymy wrzątkiem, po czym kroimy na podłużne plastry.
3 ząbki czosnku kroimy na drobną kosteczkę.
Czosnek razem z cukinią smażymy na patelni, do momentu kiedy pojawią się na niej charakterystyczne brązowe prążki. Dodajemy suszone pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki.

Kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy go na tej samej patelni, na której przed chwilą przygotowywaliśmy warzywa.

Osobno, do niedużego rondelka przekładamy kulki mrożonego szpinaku. Dodajemy ostatni (czwarty) ząbek czosnku, pokrojony w drobną kostkę. Szpinak powoli rozmrażamy na małym ogniu. Kiedy zacznie się robić miękki, dodajemy łyżkę masła, nieco soli oraz dość dużo pieprzu. Wszystko dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą, i po chwili zdejmujemy z ognia.

Makaron penne gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Do dużego garnka przekładamy: kurczaka, makaron, cukinię z pomidorami, szpinak oraz pesto. Zamykamy pokrywką i kilkoma energicznymi ruchami potrząsamy, tak aby wszystkie składniki się ze sobą wymieszały.

Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz