niedziela, 19 lipca 2015

Bigos z cukinii

Pichcąc słuchałam: Snow Patrol "CALLED OUT IN THE DARK"

Składniki:
1 kg cukinii
1 kg pomidorów
2 czerwone papryki
4 cebule
4 ząbki czosnku
0,5 kg kiełbasy
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
mielona słodka papryka
oregano
sól
pieprz
oliwa


Gotujemy duży garnek wody, doprowadzamy ją do wrzenia i sparzamy wrzątkiem cukinie, papryki i pomidory.

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy łyżeczką mielonej słodkiej papryki i całość smażymy na dużej patelni, do momentu aż lekko zbrązowieje. Przerzucamy ją go dużego garnka.

Pomidory obieramy ze skórki i kroimy na dość duże kawałki.
Cukinię oraz papryki kroimy na kawałki.

Na tej samej patelni, na której wcześniej smażyliśmy cebulę, smażymy teraz cukinię (przez około 10 minut). Usmażoną cukinię dodajemy do garnka z cebulą.

Teraz pora na paprykę. Smażymy ją przez 5 minut na tej samej patelni, co wcześniejsze warzywa.Usmażoną paprykę dodajemy do garnka z resztą składników.

Do garnka przerzucamy teraz pokrojone pomidory, dodajemy sos sojowy, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i oregano oraz pół szklanki wody. Bigos gotujemy na średnim ogniu przez 35 - 40 minut.

Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na tej samej patelni, którą używaliśmy wcześniej.
Dodajemy do ugotowanego bigosu.

Smacznego! :)





1 komentarz: